A kávé zacc felhasználása
Legalábbis internetes források szerint. Azért kezeljük fenntartással, bevallom nem próbáltam ki ezeket a praktikákat, mégis érdekes betekintést nyújthat, mire is használják a zaccot a nagyvilágban.
Így lesz kék hortenziánkA hortenziák kék színe mesterségesen lehetséges, hiszen eredetileg a hortenzia fehér vagy rózsaszín virágokat hoz. Ám ha rendszeresen kávézaccot szórunk, a hortenzia köré megváltozik a föld PH értéke így a hortenzia virágai kék színt öltenek.
Növényvédelem kávézaccalA kávézacc kiváló növény védőszer, hiszen ha elszórjuk a zöldség és virágágyások köré távol tartja a nem kívánatos látogatókat kertünkből. De nem csak hogy megvédi növényeinket a kártevőktől, de ásványi anyaggal és más hasznos tápanyaggal is ellátja kertünk talaját, így a növényeket is.
A komposzt is szereti a kávézaccotAkinek van, a kertjében komposztáló az tudja, hogy a kávézacc is mehet ide! A filteres kávézaccot előtte bontsuk szét, nehogy káros anyag kerüljön a komposztba.
Vessünk magokat kávézaccalSok növénynek olyan apró kis magvai vannak, hogy alig látni őket, főleg ha ezeket szeretnénk cserépbe vagy ládába vetni. Ilyenkor csak össze kell keverni a magokat kávézaccal így a magok sokkal nagyobbnak hatnak majd és könnyebb lesz a vetésük is. Ha a magok mellé egy kis kávézacc is kerül, a cserépbe semmi gond még táplálja is majd a kis növényeket.
A kávézacc kiváló talajtakaróBár furcsán hangzik, de a kávézacc, mint talajtakaró is megállja helyét. Terítsük szét az ágyások között a kávézaccot, amely szabályozza a nedvességet, és nem engedi nyáron kiszáradni a talajt, viszont a nagy esőzések után segít, hogy a felesleges víz el tudjon távozni kertünkben. Míg nyáron a kiszáradástól védi, kertünk talaját addig tavasszal a túl sok csapadékot szívja fel!
A kávézacc a növényeknek is jót teszAzáleák, hangák, rododendronok földjébe kávézaccot keverve kitűnő táptalajt biztosítunk virágainknak. De a csillagfürt, százszorszép, oroszlánszáj, büdöske virágoknak is jót tesz.
A szobanövények is imádják a zaccotA kávézaccot időnként terítsük szét a szobanövények földjén, így kitűnő trágyaként szolgál majd, és a talajt is lazítja. A növények szeretni fogják a kávézaccot!
Forrás: Egészségtükör2013.07.17
Vessük be kártevők ellen a kávézaccot
Szórjunk azokra a helyekre kávézaccot, ahol nagy hangyainvázió van! A hangyák nem szeretik a kávézacc illatát, ezért elkerülik azokat a helyeket, ahol érződik a zacc illata. Tegyünk egy fém tálkába kávézaccot és gyújtsuk meg! Ezzel a módszerrel a legyeket tarthatjuk távol például a piknik asztaltól. Szórjunk kávézaccot az ágyások közé! A zacc nemcsak szabályozza a talaj nedvességét és tápanyagokat biztosít terméseink számára, hanem a kártevőktől is megvédi zöldségeinket, virágainkat.
Színezzünk kávézaccalA kávé nagyon könnyen megfogja a különböző felületeket, eszközöket, de nemcsak a folyékony változata, hanem a kávézacc is alkalmas színezésre. Öntsünk össze egy rész ecetet egy rész meleg vízzel, és adjunk a keverékhez kávézaccot, majd szűrjük át a zaccos keveréket, és egy ronggyal dörzsöljük az adott felületbe! Így eltüntethetünk apróbb karcolásokat a fabútorokról, de nagyobb felületeket is világosabb, illetve sötétebb (többszöri átkenéssel) barnára festhetünk vele.
Ápoljuk magunkat kávézaccalA kávézaccot belekeverhetjük kozmetikumokba, és így használhatjuk ki szemcsés tulajdonságát a házi szépségápolás során. Keverjük össze a kávézaccot mézzel vagy olívaolajjal! A zacc érdessége lévén kiválóan alkalmas bőrünk radírozására testünk egész felületén. A kávézaccos bőrradír a bőrt is jobban kíméli, mint például a kristálycukros vagy sós alapú radírok. Keverjük a kávézaccot samponba és/vagy balzsamba, és azzal mossuk, illetve masszírozzuk át a fejbőrünket és a hajunkat! A zacc felszabadítja a fejbőrön lerakódott piszkokat, a benne lévő ásványi anyagoknak köszönhetően pedig a haj is tápláltabb, fényesebb lesz.
Szagtalanítsunk kávézaccalA kávézacc – a szódabikarbónához hasonlóan – képes magába szívni, és ezáltal tompítani, elnyomni a kellemetlen szagokat. Tegyünk egy kis tálkába kávézaccot, és helyezzük el a hűtőszekrényben! Legalább egy éjszakára hagyjuk bent, de állandóan – időnkénti újratöltés mellett – is tárolhatjuk a zaccot hűtőben, így folyamatosan biztosítva van a szagtalanítás. Szórjunk néhány kanál kávézaccot egy papírzacskóba, majd a zacskót tegyük bele a szagos cipőbe pár napra! Töltsük fel vízzel azt az edényt, amely nagyon bevette az étel szagát (lsd. hagyma, tonhal), szórjunk a vízbe egy-két kanál zaccot, és hagyjuk állni a zaccos vizet a tálban néhány óráig!
Takarítsunk, tisztítsunk kávézaccalA kávézacc szemcséi kiválóan alkalmasak súrolásra, zsíros foltok eltüntetésére és lefolyó-tisztításra. Dörzsöljük át nedves kávézaccal a leégett edényeket! Arra azonban ügyeljünk, hogy időben öblítsük le az edényről a zaccot, nehogy a kávé megszínezze az edényt. Hintsünk száraz kávézaccot a zsíros tűzhelyre! A zacc felszívja a zsíros foltokat, utána pedig egy vizes szivacs segítségével át is dörzsölhetjük a tűzhelyet a kávézaccal, így a többi foltot is eltüntethetjük. Szórjunk kávézaccot a lefolyóba, majd engedjünk rá bő, forró vízsugarat! A zacc tulajdonképpen ledörgöli a lerakodott zsírfoltokat.
- saecoadmin blogja
- A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges
- Érdeklődöm