Kopi Luwak, más néven Civet Coffee a világ legritkább és legdrágább kávéja. Meglepő, de az ázsiai különlegesség kilónkénti ára nem az íze miatt éri el a 600 amerikai dollárt. A főként Japánban és Amerikában vásárolható kávé borsos árát az egyedülálló előállítása viszi a csillagos égbe.
Egy átlagos kávé korszerű feldolgozása mosással történik. Az eljárás során a szemeket osztályozzák, húsát eltávolítják majd mossák és szárítják. A Kopi Luwak esetében a feldolgozást a természet rendkívül egyedi módon oldotta meg. A fákon élő, indonéziai „palm civet cat” – civet pálmafa macska - megeszi a kávébabot, amely a beleken keresztül, ürülékként távozik. Ezek után a vállalkozóbb szellemű őshonosok, óvatosan kikapirgálják a kávészemeket a cica székletéből.
John Martinez, a jamaicai kávéguru elmondása szerint a Civet kitűnő, jellegzetes és titokzatos ízét a macska speciális olajat termelő mirigyeitől kaphatja. Rengeteg a hamisítvány. Ontarioban él egy professzor, Massimo Marcone a Guelpg Egyetemen, aki felismeri az igazit. 2002-ben a Discovery Channel megbízásából a szigorúan titkos szumátrai essőerdőkbe utazott, hogy sajátkezüleg turkálja a macskaszart kávét.
Hazaérkezve a professzor meglepődve látta, hogy a Kopi Luwak kávébab kevesebb baktériumot tartalmaz és a külső felületén micro gödrösödések vannak, amelyeket az állat gyomorában lévő savak marják ki. A savak a kávéban is jellegzetes nyomokat hagynak. Marcone szerint a piacon lévő Civet kávék ötven százaléka hamis. A professzor által bevizsgált kávét az Animal Caffee – állati kávé - vállalkozás árulja.
Hivatkozások:
[1] https://saecokeszthely.hu/blog